вівторок, 19 лютого 2019 р.

Як видати книгу в Україні письменнику: ціни і варіанти


Як видати книгу в Україні письменнику:

ціни і варіанти



Мабуть, у всіх творчих людей є мінімальні цілі, які вони ставлять перед собою - записати альбом, написати книгу, відкрити свою виставку або зняти фільм. Як варіант - все зі списку по порядку. У наш час перед кожним, хто поставив собі за мету, відкриваються можливості, але далеко не завжди ними легко скористатися на практиці без потрібних зв'язків і досвіду.

Зрозуміло, написання книги - тільки перший крок в довгому процесі. З тим, щоб вона побачила світ, все складніше. Існує спеціальний порядок видання: отримання кодів, без яких неможливо продавати свою книгу, визначення тиражу, обкладинки, паперу, способів поширення та інших моментів.
Видати книгу в Україні можна двома способами: самому за власні гроші або ж співпрацювати з видавництвом, яке частково або повністю сплатить друк і візьме на себе супутні витрати.
Як видати самому
Цей варіант підходить тим, хто хоче розібратися в процесі зсередини і має для цього потрібні ресурси. Робота з матеріалом проходить так: ви пишете текст, самі або з редактором вичитуєте помилки, оформляєте титульну сторінку, ілюстрації, обкладинку і здаєте в друкарню. Також потрібно отримати міжнародний книжковий номер ISBN і рубрикатори УДК і БК, без яких неможливо продавати свою книгу. Для цього звертайтеся в "Книжкову палату України". Після того, як макет зверстаний в PDF і підготовлений до друку, потрібно визначитися з тиражем і вибрати друкарню.

Скільки це коштує?

Ціна майбутньої книги залежить від того, яку ви виберете папір (на відміну від офсетного, малювання дорожча), тираж, плетіння (тверда обкладинка завжди дорожче) і формат. Як нам розповіли в одній з київських друкарень, 500 примірників книги на 250 сторінок з твердою обкладинкою обійдуться вам в 70 000 гривен, і будуть чекати на складі через два тижні. Якщо перерахувати вартість книги на одиницю продукції, то малий тираж виходить в рази дорожче.

 А якщо грошей немає?

Є й інший шлях: можливо оформити попереднє замовлення і відправити книгу до друку тільки при наявності необхідної кількості замовлень. Однак новачкам зібрати багато замовлень складно - купувати кота в мішку не хоче ніхто. Варіант не для скромників - запустити краудфандінговую кампанію на Big Idea або Na Starte.

Це взагалі реально?

Видаватися самому без найменшого досвіду і контактів в літературному середовищі досить складно. Так, з одного боку видавництва куди охочіше беруть авторів, які вже видавалися, і ви не повинні будете приймати нічиї умови в плані редактури або ілюстрації. А з іншого - вся реклама і просування лягає на автора, і якщо у вас немає мільйонів передплатників у соцмережах або додаткових коштів, книгу можуть просто не помітити.

Робота з видавництвом


Зазвичай на сайтах видавництв є окрема рубрика з формою для заповнення або електронною поштою. Вам потрібно відправити короткий опис книги, жанр, обсяг тексту, тираж та іншу необхідну інформацію. Як показує практика, пошту оновлюють рідко, а тексти читають ще рідше. Краще шукати контакти редакторів і дзвонити / писати безпосередньо.

Як вибрати видавництво?

Кожне видавництво має свої жанрові уподобання, мовну політику і особливості. Є такі, що зовсім не приймають до друку нових авторів або видають тільки за ваш рахунок. Вплив і масштаби дистрибуції, ціна - якість і умови співпраці - ось головні критерії, за якими варто вибирати компанію.

Які умови можуть запропонувати?

Припустимо, ви вибрали видавництво, книга пройшла редактуру і рекомендується до друку. Після цього вам відправлять договори видання книги, дистрибуції та запропонують кілька варіантів співпраці. Ось найпоширеніші з них: 1) Весь тираж книги і роботу над нею оплачує автор. Відповідно, він може забрати собі весь тираж і поширювати, як йому заманеться. Найчастіше більшу частину тиражу реалізує видавництво, за що отримує певний прибуток. 2) Автор оплачує частину тиражу, і може цією частиною розпоряджатися як завгодно. Іншу частину оплачує видавництво - і реалізує її. 3) Видавництво оплачує весь тираж книги і роботу над нею. За свою роботу автор отримує гонорар (якщо пощастить) і відсоток з продажів. Покладати великі надії на цей варіант не варто, адже бюджет більшості видавництва обмежений. У рік публікується всього кілька рукописів початківців авторів.

Ми дізналися особливості роботи з авторами деяких українських видавництв.

"Фоліо"

Мова: українська, російська
Варіанти видання: тільки за рахунок автора (у вартість входить редактура)
Орієнтовна вартість: розраховується індивідуально

"Фоліо" діє на книжковому ринку вже більше 25 років і є одним з небагатьох українських видавництв, які видають книги і російською мовою в тому числі. В асортименті - художня, дитяча, науково-популярна, довідкова та прикладна література, а серед авторів видавництва Юрій Андрухович, Любко Дереш, Сергій Жадан, Ірена Карпа та інші. Підходить для початківців авторів, так як надає підтримку в просуванні книг, які потім поширюються майже у всіх великих мережах книжкових магазинів.

"Лаурус"

 Мова: українська, російська
Варіанти видання: за рахунок видавництва або автора
Орієнтовна вартість: 70 000 гривень за 1000 книг на 300 сторінок (тверда обкладинка)
"Лаурус" видає художню прозу, поезію і нон-фікшн російською та українською мовами. Приділяється велика увага науковій літературі, виданню спеціалізованих журналів, антологій і книг серій. Головний критерій публікації - відповідність редакційним принципам. Чи не найкращий варіант для новачків. Аудиторія видавництва досить вузька, а презентації та інші заходи на підтримку книг не проводяться.

"Основи"

Мова: українська
Варіанти видання: за рахунок видавництва або автора
Орієнтовна вартість: розраховується індивідуально
Одне з перших українських видавництв спеціалізується на книгах про архітектуру, мистецтво, фотографії, філософії, а також на оригінальних перевиданнях українських авторів і перекладах художніх і наукових творів. Сучасну поезію і художню літературу тут не приймають.

"Видавництво XXI"

Мова: українська
Варіанти видання: за рахунок видавництва (максимум п'яти книг на рік) або автора
Орієнтовна вартість: 35 000 гривень за 1000 книг на 200 сторінок (тверда обкладинка)
У центрі уваги - українська та перекладна проза абсолютно різних жанрів , поезія та есеїстика. Видавництво бере участь в книжкових виставках і ярмарках в Україні та за кордоном, а його книги неодноразово відзначалися нагородами. Серед авторів - Юрій Андрухович, Оксана Забужко, Сергій Жадан, Юрій Іздрик. Книги реалізуються через інтернет, мережа магазинів і бібліотек України.

"Наш Формат"

 Мова: українська
Варіанти видання: за рахунок видавництва або автора
Орієнтовна вартість: розраховується індивідуально
"Наш формат" займає одну з лідируючих позицій серед популярних видавництв. Представлений широкий асортимент книг - від сучасних романів до бізнес-літератури і класичних творів. Поезію, навчальні та технічні матеріали просять не відправляти.

"Саміт Книга"

Мова: українська, російська
Варіанти видання: тільки за рахунок автора
Орієнтовна вартість: 27 000 гривень за 1000 книг на 200 сторінок (тверда обкладинка)
За час своєї діяльності, а це більше 20 років, компанія випустила близько 500 власних книг тиражем понад мільйон примірників, має понад 40 нагород, є постійним учасником міжнародних книжкових програм. Асортимент - від художньої та розважальної до академічної та ділової літератури. Відзначимо, що крім видання та розповсюдження книг (понад 200 книжкових мереж магазинів по Україні та за кордоном), видавництво організовує літературні фестивалі, поетично-музичні вечори та інші заходи для підтримки авторів.

Клуб Сімейного Дозвілля

Мова: українська, російська
Варіанти видання: тільки за рахунок видавництва
Найбільший дистриб'ютор книжкової продукції в Україні орієнтований на максимально широку аудиторію - серед видань різноманітна за жанрами художня, прикладна і дитяча література. Рекомендують відправляти книги з психології, історії, кулінарії, а також публіцистику, жіночі романи, детективи, трилери і сучасну прозу. Вірші не розглядаються.

Видавництво Анетта Антоненко

Мова: українська
Варіанти видання: за рахунок видавництва або автора
Орієнтовна вартість: розраховується індивідуально
Спеціалізується на сучасній українській і світовій літературі, а також роботах філософів, соціологів і політологів. Робота видавництва була відзначена на багатьох міжнародних проектах. До розгляду не приймаються вірші, любовні романи, детективи / трилери, фантастика, історичні романи, антиутопії, книги для дітей, нон-фікшн і репортажна проза про Майдан і АТО. Від авторів чекають психологічну прозу, сімейні саги та новели.

"КМ-Букс"

Мова: українська
Варіанти видання: за рахунок видавництва або автора
Орієнтовна вартість: розраховується індивідуально
Видавнича група була заснована в 2015 році і випускає мемуаристику, науково-популярну і бізнес-літературу. Велика увага приділяється освітньо-розвиваючої, художньої дитячої та сучасну українську літературу.

Джерело: https://gloss.ua/
Переклад та оформлення мої

7 коментарів:

  1. Дякую за цікаву та корисну інформацію!

    ВідповістиВидалити
  2. Це можна на сторінку "Видавництва" помістити.
    І малюнок прикольний.

    ВідповістиВидалити
  3. Та можна. Я, взагалі, як новин це пульнув.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Як новина хай буде. Красиве оформлення. Прикраса сторінки.
      Але новини опускаються в міру надходження нових і зникають з поля зору.
      А тут інформація, що може бути корисною для тих,кому лісу не шкода.

      Видалити